Het afsluiten van een startershypotheek: waar moet ik beginnen?

Stap voor stap begeleiding door onze hypotheekadviseurs

Hypotheekadvies voor starters

Je gaat je eerste huis kopen. Een spannende stap en een beslissing met veel financiele impact. Je wilt je graag goed voorbereiden, maar weet niet precies waar je moet beginnen. Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij helpen je graag op weg en zorgen ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt in de jacht op jouw ideale starterswoning. Hoe wij dat doen? Lees dan ons plan van aanpak of check onze blog waarin we je in no-time bijpraten over alles wat je moet weten over hypotheekadvies. Uiteraard vertellen we je er ook graag meer over in een persoonlijk gesprek. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en geheel vrijblijvend. 

Naar jouw ideale startershypotheek: plan van aanpak. 

Als je denkt aan een startershypotheek, kunnen er aanvankelijk best wat vraagtekens ontstaan. Maar laten we die sluier wegnemen, want eigenlijk is het met de goede begeleiding helemaal niet zo ingewikkeld. 
Lineair of annuitair?Laten we beginnen met de keuze tussen een lineaire of annuïteitenhypotheek, een belangrijk startpunt. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, terwijl bij een annuïteitenhypotheek het bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een rentebedrag. In de beginfase is het aflossingsdeel van de annuïteitenhypotheek laag, waardoor je aanvankelijk minder hoeft af te lossen. Dit kan voordelig zijn voor starters, vooral wanneer je net begint met werken en je spaarsaldo nog niet zo hoog is. Het idee hierachter is dat het bedrag in de loop der jaren groeit, zodat je uiteindelijk voldoende ruimte hebt om af te lossen.
Maximale hypotheekBij de meeste geldverstrekkers kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Als je vanwege een te laag inkomen niet het volledige hypotheekbedrag kunt lenen, zijn er aanvullende financieringsmogelijkheden, vooral als er een studieschuld in het spel is. Een optie is bijvoorbeeld het afsluiten van een 'familiehypotheek' door een lening aan te gaan bij je ouders. In sommige gemeenten kun je ook gebruiken maken van een Starterlening, juist om starters een beetje op weg te helpen. Voordat je op huizenjacht gaat adviseren wij je een gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur. Deze helpt je met bovenstaande vragen en zorgt ervoor dat jij met de juiste zoekcriteria op zoek kunt naar jouw woning. 
Wel of geen makelaar?Voordat je de startershypotheek afsluit, zijn er nog andere zaken om te overwegen, zoals het inschakelen van een aankoopmakelaar om je te begeleiden bij het zoeken naar een geschikte woning. Deze expert analyseert de woningmarkt, vooral met betrekking tot jouw woonomgeving, en helpt je bij het uitbrengen van een bod en het starten van het onderhandelingsproces zodra je jouw droomhuis hebt gevonden. Ook ziet een makelaar in zijn werkleven ontzettend veel verschillende woningen en kan jou daarom wijzen op zaken die je als starter misschien zelf niet direct opvallen aan jouw mogelijk toekomstige woning. 
Huis gevonden?Na acceptatie van het bod, kun je samen met je hypotheekadviseur de startershypotheek definitief regelen. Wij helpen je graag om de hypotheekverstrekker te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Op basis van alles wat we hebben besproken maakt onze adviseur een adviesrapport op en begint het traject om de hypotheek aan te vragen. Zodra de hypotheekverstrekker akkoord gaat, ontvang je het bindende aanbod, oftewel de hypotheekofferte. 
De volgende stap is om op de met de verkoper afgesproken datum naar de notaris gaan, waar je je handtekening zet onder alle aktes. Hiermee word je officieel eigenaar van de woning. Je hebt zojuist je eerste woning gekocht, gefeliciteerd!element

Onze aanpak

Gemak

Een hypotheek afsluiten zonder zorgen. Dat is ons doel. Daarom zorgen wij ervoor dat:
● wij jouw situatie goed in kaart brengen● wij de beste hypotheek voor je vinden● het verzamelen van documenten voor jouw hypotheek vlot verloopt● wij een vinger aan de pols houden gedurende het hele traject● dat jij precies weet waar je voor kiest● wij regelmatig contact met je opnemen om te zorgen dat alles up-to-date blijft

Het beste aanbod

Door onze jarenlange ervaring weten wij met welke partijen we moeten samenwerken om jou het beste aanbod te bieden. En vooral ook welke partijen niet. 
Wij vergelijken voor jou verschillende hypotheken, rentes en voorwaarden, op basis van jouw wensen en onze ervaring.
Zo komen we samen tot de hypotheek die het beste past bij jouw situatie en jouw wensen.

Vaste prijs

Wij werken met vaste prijzen voor onze hypotheken. Zo weet jij na het eerste gesprek precies waar je aan toe bent. Het eerste gesprek is vrijblijvend en dus zonder kosten. 

In 5 stappen naar jouw ideale hypotheek

1

Stap 1

Samen brengen we jouw (of jullie) financiële situatie in kaart. Dit begint met een gesprek met een van onze adviseurs. Op basis van de woning die je op het hebt en in combinatie met jouw financiële situatie maken wij een advies en kies je een hypotheek. Vervolgens vragen wij een offerte (rente-aanbod) bij je aan bij de geldverstrekker van jouw keuze.  

2

Stap 2

In de tweede fase ontvang je een rente-aanbod van de hypotheekverstrekker van jouw keuze. Wij controleren deze goed, voordat we deze naar jou doorsturen. Na deze controle kun jij het rente-aanbod doornemen en zet je als jij akkoord bent je handtekening. Over het algemeen is een rente-aanbod beperkt geldig, dus wacht niet te lang!

3

Stap 3

Na het ondertekenen van het rente-aanbod begint het echte papierwerk. De hypotheekverstrekker wil graag weten of jij in staat bent de hypotheeklast op de korte en termijn te betalen. Hiervoor lever je verschillende documenten aan. Gelukkig kan dat bij ons allemaal digitaal, zelf via een app. Dit maakt het veel makkelijker. Wij controleren de door jou aangeleverde documenten en versturen deze naar de hypotheekverstrekker. Vervolgens start de beoordeling. De ene geldverstrekker doet dit in een paar dagen, terwijl de andere hier soms meerdere weken voor nodig heeft. In alle gevallen houden wij een vinger aan de pols. 

4

Stap 4

Als alle documenten zijn beoordeeld en akkoord zijn bevonden, volgt de definitieve offerte. De hypohteekverstrekker is dan al akkoord met jouw hypotheek. Nu ben jij aan zet. Samen controleren we de definitieve offerte. Na akkoord zet jij je handtekening en is je hypotheek geregeld. Gefeliciteerd! 

5

Stap 5

De laatste stap is het passeren van de hypotheek bij de notaris. Deze zorgt ervoor dat de hypotheek en de overdracht van jouw woning op de juiste wijze wordt ingeschreven. Bij de notaris teken je de hypotheekakte en de akte van levering van de aan te kopen woning. Nu krijg jij ook de sleutels van jouw nieuwe woning en kan het genieten (of verbouwen) beginnen. Veel plezier en tot de volgende keer!

Samen jouw ideale startershypotheek regelen?

Bekijk onze werkwijze en tarieven of plan direct een vrijblijvende afspraak in, waarbij we jouw wensen en mogelijkheden doornemen.