Jouw volgende woning: onafhankelijk en voordelig hypotheekadvies op maat

Stap voor stap begeleiding door onze hypotheekadviseurs

Andere woning kopen (doorstromer)

Je hebt eerder een huis gekocht. En nu heb je de wens om een andere woning te kopen. Je bent dan een zogenaamde doorstromer. Voor een doorstromer zijn er meer zaken om rekening mee te houden dan bij een starter. Dat vraagt om een goed hypotheekadvies. Onafhankelijk, met een goede rente en voor een eerlijke en vaste prijs. Wij regelen het voor jou van kennismaking tot notaris.
Als doorstromer heb je te maken met je oude hypotheek, is het belangrijk om te weten wanneer en onder welke voorwaarden deze is afgesloten, heb je nog een bestaande woning met als deze nog niet is verkocht een fictieve overwaarde, moet je beslissen of je eerst je bestaande woning wilt verkopen of eerst iets nieuws gaat aankopen etc. Ook krijg je waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling (een fiscale regeling die ervoor zorgt dat je je renteaftrek kwijt raakt als je jouw overwaarde niet in jouw nieuwe woning investeert). En neem je je oude hypotheek mee naar je nieuwe woning of ga je een nieuwe hypotheek afsluiten? Je ziet het, veel verschillende keuzes en aandachtspunten om rekening mee te houden. 
Wij helpen je graag op weg naar jouw volgende woning. Plan vandaag nog een afspraak in om snel een duidelijk antwoord te krijgen op je belangrijkste vragen. Eerst de belangrijkste aandachtspunten checken? Lees dan hieronder verder. 

Jouw hypotheek als doorstromer: de belangrijkste aandachtspunten

Overwaarde of restschuld?Verwacht jij jouw woning voor een hoger bedrag dan jouw hypotheekbedrag te verkopen? Dan is er sprake van overwaarde. Sinds een aantal jaren moet je je overwaarde gebruiken om jouw nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat namelijk niet, dan zijn er fiscale regels die ervoor zorgen dat jouw hypotheekrenteaftrek lager wordt. Het bedrag aan overwaarde dat je niet in jouw nieuwe woning stopt, moet je hier namelijk op in mindering brengen. Heb jij bijvoorbeeld 50.000 euro overwaarde? En besteed je deze niet aan jouw nieuwe woning? Stel je sluit een hypotheek af van 450.000 euro, dan mag je dus maximaal de rente over 400.000 euro als hypotheekrenteaftrek gebruiken in de belastingaangifte. 
Er kan ook een sprake zijn van een restschuld. Dan is jouw hypotheekbedrag hoger dan de verkoopwaarde van jouw huis. Bij verkoop levert jouw woning dan niet voldoende op om jouw hypotheek helemaal af te lossen. Gelukkig komt dat in de huidige markt niet zo vaak meer voor. Een restschuld kan onder voorwaarden worden meegenomen richting jouw nieuwe hypotheek. Wel gelden hier speciale regels voor. Zo moet jouw inkomen hoog genoeg zijn om de totale last te dragen. En moet je de restschuld in 15 jaar aflossen. 
Overgangsrecht van toepassing? De overheid past regelmatig regels aan. Zo ook op het gebied van hypotheken. Op 1 januari 2013 is er een grote verandering geweest. Vanaf die datum krijg je alleen hypotheekrente aftrek als je een annnuitaire of lineaire hypotheek afsluit die je in maximaal 30 jaar aflost. Kies je een andere hypotheekvorm of los je niet alles af? Dan heb je over het afwijkende deel geen hypotheekrenteaftrek meer. Maar nu komt het; heb jij nog een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013, dan valt jouw hypotheek onder het overgangsrecht. Hierdoor kun je je oude hypotheekvorm meenemen. Dit vraagt om een gedetailleerde berekening, om zo te zien of dit past bij jouw wensen en om te zien of dit aantrekkelijk is. 
OverbruggenDe opbrengst van de verkoop van jouw woning komt pas beschikbaar bij de overdracht. Dan koopt de kopers immers officieel jouw huis. In het geval van overwaarde wil je dit waarschijnlijk, ook vanwege de eeder genoemde bijleenregeling, investeren in jouw nieuwe woning. Hiervoor kun je dan een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is een tijdelijke hypotheek, die je niet tussentijds aflost. Deze los je in één keer af bij de overdracht van jouw oude woning. Deze tijdelijke hypotheek sluit je af bij jouw nieuwe hypotheekverstrekker. Op basis van de taxatiewaarde van jouw huidige woning kun je bij veel geldverstrekkers vervolgens tot 90% van de taxatiewaarde, verminderd met jouw bestaande hypotheekschuld, overbruggen.
57-plus?Wanneer je 57 jaar of ouder bent, komt jouw pensioen steeds dichterbij. Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan moet daar in jouw hypotheek rekening mee worden gehouden. Bij de hypotheek wordt extra aandacht besteed aan jouw inkomen na pensionering, in combinatie met de betaalbaarheid van de hypotheek. Bij veel mensen is het pensioeninkomen immers lager dan het inkomen uit arbeid. Om verrassingen te voorkomen is het goed hier bij stil te staan. Bij sommige geldverstrekkers is er nog maatwerk mogelijk, wat ruimere mogelijkheden geeft. 
Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij jouw nieuwe hypotheek. Er komt dus behoorlijk wat kijken bij het afsluiten of meenemen van jouw hypotheek. Wij gaan graag met je in gesprek om te bekijken wat voor jou de beste opties zijn. Na zo'n eerste gesprek, zonder kosten en uiteraard vrijblijvend, weet je precies wat jouw mogelijkheden zijn en wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Onze aanpak

Gemak

Een hypotheek afsluiten zonder zorgen. Dat is ons doel. Daarom zorgen wij ervoor dat:
● wij jouw situatie goed in kaart brengen● wij de beste hypotheek voor je vinden● het verzamelen van documenten voor jouw hypotheek vlot verloopt● wij een vinger aan de pols houden gedurende het hele traject● dat jij precies weet waar je voor kiest● wij regelmatig contact met je opnemen om te zorgen dat alles up-to-date blijft

Het beste aanbod

Door onze jarenlange ervaring weten wij met welke partijen we moeten samenwerken om jou het beste aanbod te bieden. En vooral ook welke partijen niet. 
Wij vergelijken voor jou verschillende hypotheken, rentes en voorwaarden, op basis van jouw wensen en onze ervaring.
Zo komen we samen tot de hypotheek die het beste past bij jouw situatie en jouw wensen.

Vaste prijs

Wij werken met vaste prijzen voor onze hypotheken. Zo weet jij na het eerste gesprek precies waar je aan toe bent. Het eerste gesprek is vrijblijvend en dus zonder kosten. 

In 5 stappen naar jouw ideale hypotheek

1

Stap 1

Samen brengen we jouw (of jullie) financiële situatie in kaart. Dit begint met een gesprek met een van onze adviseurs. Op basis van de woning die je op het hebt en in combinatie met jouw financiële situatie maken wij een advies en kies je een hypotheek. Vervolgens vragen wij een offerte (rente-aanbod) bij je aan bij de geldverstrekker van jouw keuze.  

2

Stap 2

In de tweede fase ontvang je een rente-aanbod van de hypotheekverstrekker van jouw keuze. Wij controleren deze goed, voordat we deze naar jou doorsturen. Na deze controle kun jij het rente-aanbod doornemen en zet je als jij akkoord bent je handtekening. Over het algemeen is een rente-aanbod beperkt geldig, dus wacht niet te lang!

3

Stap 3

Na het ondertekenen van het rente-aanbod begint het echte papierwerk. De hypotheekverstrekker wil graag weten of jij in staat bent de hypotheeklast op de korte en termijn te betalen. Hiervoor lever je verschillende documenten aan. Gelukkig kan dat bij ons allemaal digitaal, zelf via een app. Dit maakt het veel makkelijker. Wij controleren de door jou aangeleverde documenten en versturen deze naar de hypotheekverstrekker. Vervolgens start de beoordeling. De ene geldverstrekker doet dit in een paar dagen, terwijl de andere hier soms meerdere weken voor nodig heeft. In alle gevallen houden wij een vinger aan de pols. 

4

Stap 4

Als alle documenten zijn beoordeeld en akkoord zijn bevonden, volgt de definitieve offerte. De hypohteekverstrekker is dan al akkoord met jouw hypotheek. Nu ben jij aan zet. Samen controleren we de definitieve offerte. Na akkoord zet jij je handtekening en is je hypotheek geregeld. Gefeliciteerd! 

5

Stap 5

De laatste stap is het passeren van de hypotheek bij de notaris. Deze zorgt ervoor dat de hypotheek en de overdracht van jouw woning op de juiste wijze wordt ingeschreven. Bij de notaris teken je de hypotheekakte en de akte van levering van de aan te kopen woning. Nu krijg jij ook de sleutels van jouw nieuwe woning en kan het genieten (of verbouwen) beginnen. Veel plezier en tot de volgende keer!

Ook wonen zonder zorgen?

Bekijk onze werkwijze en tarieven of plan direct een vrijblijvende afspraak in, waarbij we jouw wensen en mogelijkheden doornemen.