Verzuim: de angst van elke ondernemer

Verzuim: de angst van elke ondernemer

Als werkgever is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van ziekteverzuim binnen je bedrijf. Het kan namelijk aanzienlijke financiële en operationele gevolgen hebben. Hieronder hebben we 3 gevolgen van ziekteverzuim voor je op een rij gezet:

  1. Hoge kosten: Wanneer een werknemer ziek thuis zit, moet je als werkgever zijn loon doorbetalen. Dit kan aanzienlijk oplopen als het verzuim langdurig is. Daarnaast kunnen er extra kosten ontstaan als je een vervanger moet regelen of als er extra overuren moeten worden gemaakt.
  2. Hoge werkdruk op overige personeel: Als er iemand ziek thuis zit, moet het overige personeel extra werk verrichten om de taken van de zieke werknemer op te vangen. Dit kan leiden tot hoge werkdruk en zelfs tot overbelasting van het personeel.
  3. Productiviteitsverlies: Een zieke werknemer kan leiden tot een vermindering van de productiviteit. Dit kan een negatieve invloed hebben op de resultaten van je bedrijf.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ziekteverzuim te voorkomen. Hieronder hebben we zes tips voor je op een rij gezet:

  1. Creëer een gezonde en veilige werkomgeving. Een werkomgeving die bijdraagt aan de gezondheid en veiligheid van je werknemers kan verzuim voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat werkplekken ergonomisch verantwoord zijn en dat er voldoende licht en frisse lucht is.
  2. Bevorder een goede werk-privébalans. Een goede balans tussen werk en privéleven kan ervoor zorgen dat werknemers minder stress ervaren en dus minder snel ziek worden. Geef je werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken of flexibele werktijden te hanteren.
  3. Stimuleer een gezonde levensstijl. Werknemers die gezond leven, zijn over het algemeen minder vaak ziek. Stimuleer daarom gezond gedrag, zoals regelmatig sporten en gezonde voeding.
  4. Investeer in goede communicatie. Een goede communicatie tussen werkgever en werknemer kan ervoor zorgen dat problemen tijdig worden opgemerkt en aangepakt. Creëer daarom een open en transparante bedrijfscultuur waarin werknemers zich gehoord voelen.
  5. Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden. Werknemers die zich kunnen blijven ontwikkelen, zijn over het algemeen meer gemotiveerd en minder snel geneigd om te verzuimen. Bied daarom voldoende ontwikkelingsmogelijkheden, zoals trainingen en cursussen.
  6. Voer regelmatig evaluatiegesprekken. Door regelmatig te evalueren, kun je tijdig signalen opvangen van werknemers die dreigen uit te vallen. Plan daarom regelmatig evaluatiegesprekken in en bespreek eventuele problemen en knelpunten.

Verzuim kan een grote impact hebben op je bedrijf, niet alleen financieel maar ook op de werkdruk en productiviteit van het overige personeel. Door deze 6 tips toe te passen kun je verzuim voorkomen en de gezondheid en welzijn van je werknemers bevorderen.

Als je meer wilt weten over hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen om verzuim te voorkomen en te verzekeren (mocht het onverhoopt toch gebeuren), neem dan gerust contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je.