Veilig handelen bij pech onderweg: Essentiële tips voor autopech

Veilig handelen bij pech onderweg: Essentiële tips voor autopech

Als je onderweg met de auto pech krijgt, is het belangrijk om te weten wat te doen. In dit artikel leggen we uit hoe je veilig kunt handelen in verschillende situaties. Als je zelf lid bent van een hulpdienst (zoals ANBW Wegenwacht) neem je daar contact mee op. Heb je pechhulp via ons bedrijf meeverzekerd op jouw autoverzekering? Check dan je groene kaart voor het juiste telefoonnummer. Of nog beter, zet dit nummer direct in je telefoon, zodat je in geval van nood direct kunt bellen!

De belangrijke lessen bij pech onderweg zijn:

1. Blijf rustig en raak niet in paniek.

2. Zorg dat je veilig bent

3. Schakel hulpdiensten in

Wat te doen bij pech op de weg?

Als je auto je in de steek laat, is dat erg vervelend en vaak ook spannend. Blijf kalm en houd rekening met andere weggebruikers. Stop niet zomaar of ga naar de vluchtstrook zonder eerst goed te kijken. Het cameratoezicht op veel wegen helpt de hulpdiensten snel ter plaatse te zijn. Meld pech via de mobiele telefoon en geef duidelijk je locatie en kenteken door.

Pech langs de snelweg

Stilstaan met pech langs de snelweg terwijl auto's voorbijrazen, kan beangstigend zijn. Breng jezelf en eventuele passagiers zo snel mogelijk in veiligheid. Probeer naar een parkeerplaats of tankstation te rijden en bel daar een hulpdienst. Lukt dit niet, manoeuvreer dan voorzichtig naar de vluchtstrook, dicht bij de rechterkant en stap voorzichtig uit aan de rechterkant van de auto. Plaats een gevarendriehoek op ongeveer 100 meter achter de auto en bel een pechhulpverlener. Bij acuut gevaar bel je 112 (of het noodnummer van het land waar je op dat moment bent).

Pech op de provinciale weg

Bij pech op provinciale wegen, waar vaak geen vluchtstrook is, gebruik je de berm. Rij indien mogelijk door naar een parkeerplaats of tankstation. Als dat niet lukt, parkeer dan de auto in de berm met de voorwielen richting de berm ingestuurd. Stap als dat lukt rechts uit en ga zelf zo ver mogelijk in de berm staan. Draag een veiligheidsvest en bel een pechhulpverlener. Bij acuut gevaar bel je 112 (of het noodnummer van het land waar je op dat moment bent).

Wat te doen bij pech in een tunnel?

Een ongeval of pech in een tunnel kan extra beangstigend zijn, vooral wanneer er geen vluchtstrook of telefonisch bereik is. Als dit nog mogelijk is, verlaat de tunnel en zoek een veilige plek om te stoppen. Als dat niet kan, schakel de alarmlichten in, parkeer dicht tegen de tunnelwand, zet de motor uit en laat de sleutel in het contact zitten. Trek een veiligheidsvest aan en stap voorzichtig uit de auto, samen met medepassagiers. Zorg ervoor dat medepassagiers ongeveer 50 meter voorbij de auto gaan staan. Loop langs de tunnelwand naar de dichtstbijzijnde hulppost en neem contact op met de wegverkeersleider. In de hulppostkast vind je ook een brandblusser. Wacht zo dicht mogelijk tegen de tunnelwand op hulp. Bij acuut gevaar bel je 112 (of het noodnummer van het land waar je op dat moment bent).

Samenvattend zijn de belangrijkste lessen bij pech onderweg:

  1. Zorg ervoor dat je veilig bent: Zorg ervoor dat jij en eventuele passagiers zich op een veilige plek bevinden, zoals een parkeerplaats of de vluchtstrook. Plaats een driehoekig waarschuwingsbord en draag een veiligheidsvest om beter zichtbaar te zijn.
  2. Schakel hulpdiensten in: Gebruik je mobiele telefoon om pechhulp of de hulpdiensten te bellen. Geef duidelijk je locatie en voertuiggegevens door, zodat je snel assistentie kunt krijgen.
  3. Blijf rustig en raak niet in paniek: Pech onderweg kan stressvol zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven. Houd je hoofd koel en volg de instructies op van de hulpdiensten.